11 Haziran 2016 Cumartesi

E-kitap / Normal Kitap


Merhabalar,

Gümüzde, teknoloji hayatımızın neredeyse her alanını etkisi altına almışken, okuma alışkanlıkları da bu durumdan kendini kurtaramadı ve e-kitap/normal kitap tartışmaları aldı başını gitti. E-kitaplar yavaş yavaş küçüklükten alıştığımız kitaplarımızın yerini alırken iki tarafında birbirleri üzerine avantaj ve dezavantajları olduğu yadsınamaz.


E-kitap okumaya yeni yeni alışan biri olarak Arka Kapak Dergisinin haziran ayı sayısında 'E-Kitapları Seviyoruz' yazısı ilgimi çekti ve daha önce bu konu ile ilgili sunumlar yapmış olduğum için kendi fikirlerimi de yazmak istedim. 


E-kitap macerama 2-3 hafta kadar önce Calibro alarak başladım diyebilirim. Daha öncesinde PDF formatında 2 kitabı tablet aracılığı ile okumuştum.

Calibro kullanmaya başlayana dek e-kitap/kitap tartışmasında kitap tarafında yer alıyordum. En büyük sebebim ise hiç bir e-kitabın, kitabı elinde tutma, kitaplıkta görme hissini veremeyeceği idi. Bu görüşümü hala savunuyor olsam da e-kitapların sağladığı kolaylıklar eskisi kadar karşı çıkmama sebebim oldu.



Bir çok açıdan kolaylık sağlayan e-kitaplar tabii ki normal bir kitap ile aynı tadı vermiyor ancak taşıma, depolama ve bunun gibi bir çok konuda kolaylık sağladığını söyleyebilirim. Bahsetmek istediğim ilk konu fiyatlar. Malum günümüzde kitap fiyatları pekte azımsanacak cinsten değil. Hele de benim gibi 2 3 günde bir kitap bitiriyor ve kitaplara para yetiştiremiyorsanız. Bu açıdan oldukça memnun olduğumu söylemem gerekir. Henüz hiç bir online mağazadan e-kitap alışverişi yapmadım ancak ufak bir araştırma yaptığımda online mağazalardaki e-kitap ile normal kitap fiyatları arasında 1-2 TL gibi saçma bir fark olduğunu farkettim. Aradaki bu ufak fark saçma gelmesine rağmen aradığım kitapların neredeyse hepsini PDF ya da EPUB olarak internette araştırdığımda oldukça fazla seçenek olduğunu gördüm. Bu konuda ki en büyük sıkıntım ise yeni çıkan kitapları PDF veya EPUB formatlarında bulamıyor olmak.


Tabii ki e-kitap okuyor olmam normal kitaplarımdan vazgeçmeme sebep olmadı bu sebeple okumayı çok istediğim ancak e-kitap olarak bulamadığım kitapları almaya devam ediyorum. Yine de kitap masraflarımın oldukça azaldığını söyleyebilirim. 


Depolama konusuna gelirsek... E-kitap Okuyucular sayesinde bütün kitaplığınızı yanınızda taşımak mümkün. Çoğu E-kitap Okuyucunun sahip olduğu 4 GB hafıza yaklaşık 3.000 kitabı yanınızda taşımanıza olanak veriyor. Hafıza kartı kullanılabilen bir E-kitap okuyucu kullanırsanız tabii ki bu sayı artarak gidiyor.
Okuyup beğendiğimiz kitapları, kitaplığımızda görmenin tadı tabii ki bir başka ancak taşınma gibi durumlarda kolilerce kitap olması işleri biraz zorlaştırıyor.


E-kitapların bir diğer güzel yanı ise oldukça hafif olmaları. Benim kullandığım Calibro yanlış hatırlamıyorsam 200 gr civarında ve bu ağırlık bir kitabın hele ciltli bir kitabın ağırlığının yanında hiç bir şey değil. Taşıma ile ilgili bir başka nokta ise yıpranma. Kitaplarım konusunda oldukça titiz olduğumdan, en ufak bir katlanma ya da yıpranma canımı sıkabiliyor. Hele ki tatile gittiğimde kitaplarımın gördüğü zarar benim için tam bir kabus. Takdir edersiniz ki bu durumu bir e-kitap okuyucu da görmek pek muhtemel değil. Çizik tarzında zarar görebilmelerine rağmen ekran koruyucu yahut kılıf kullanarak bu zararı minimuma indirmek mümkün.




E-kitapların avantajları hakkında aklıma gelen son ve belki de en önemli özellik ise okumayı kolaylaştırması. Dışarının ışığına göre ekran parlaklığını otomatik ya da manuel olarak ayarlamanız mümkün. Bu özellik okurken meydana gelen göz yorulmalarını oldukça azaltıyor. Buna ek olarak yine yazı tipi ve büyüklüğünü de ayarlayabiliyorsunuz.


Bu kadar avantajdan sonra bir iki tane de dezavantaj söylemek gerekir. Bunlardan ilki; ne kadar avantajlı olursa olursa kullandığınız e-kitap okuyucu halihazırda elektronik bir alet. Bozulma, kırılma, eskime gibi normal bir kitapta göremeyeceğiniz ya da okumanızı engelleyecek sorunlar ile bir e-kitap okuyucuda karşılaşabilirsiniz. 


Yine cihazın teknolojik bir alet olmasından kaynaklanan şarj etme sorununu da bir dezavantaj olarak düşünebiliriz. Bir telefon ya da tablet kadar çalışmadığından e-kitap okuyucuların oldukça uzun süre idare eden pilleri var. Kullanıma ve alacağınız cihaza bağlı olarak 30-90 gün arası değişen pil ömürleri var.


Kitabı elinde tutma, sayfa çevirme, sayfa sayındaki ilerlemeyi görme gibi hisleri e-kitaplarda bulmak mümkün değil. Bu da benim için bir dezavantaj sayılıyor. Beğendiğim cümlelerin altını çizme ya da post-it yardımı ile işaretleme oldukça sık yaptığım bir hareket. Diğer okuyucuları bilmiyorum ama Calibro da alt çizme ve not alma gibi özellikler bulunsa da bir kitap ile yine aynı hissi veremiyor. Aynı şekilde sahip olma hissi de e-kitaplarda bulamadığım bir özellik. Bir kitabı aldığınızda o siz birine verene kadar sizindir. E-kitap ise indirdiğiniz, dilediğiniz zaman silip tekrar indirebileceğiniz sanal bir şey.


E-kitap ya da değil okumak her zaman, her türlü güzel bir özellik. Bu sebeple yazımı Cicero'nun bir sözü ile bitirmek istiyorum.


"Kitapsız bir oda ruhu olmayan bir beden gibidir." -Marcus Tullius Cicero